Sport is waarskynlik een van die invloedrykste vorme van vermaak ter wêreld. Die gevoel om met vriende en familie bymekaar te kom om u gunsteling span te beoefen, is nie soos enige ander nie. Van die atlete wat hul lyf opgegee het vir hul onderskeie sportspanne tot harde sportliefhebbers wat op die opponerende span skree, is die gevoel moeilik om te klop. As ons dit vanuit ‘n Christelike oogpunt beskou, is daar ‘n beperking waarop ons ons liefde vir sport moet plaas? Is daar grense wat ons moet waarneem?

Weeklikse kerkbywoning was ‘n onvermydelike vereiste om in ‘n Christenhuis groot te word. My pa en my moeder hou aan om sterk Christelike waardes by my en my broers en susters in te sit. My ouers herinner ons altyd daaraan waar ons hoop lê en wie ons aan die hoof van ons lewens moet plaas, sodat ons op tye van desperaatheid en wanhoop op Jesus kan steun. Jesus is die hoof van my lewe en die belangrikste persoon vir almal in my gesin.

Sport is nog ‘n prominente deel van my lewe. Sedert my ouderdom van vyf droom ek daarvan om professionele bofbal te speel. Om Saterdagoggende in die heerlike weer saam met my vriende en familie na die bofbalpark te gaan, was ‘n ongeëwenaarde plesier. Na ‘n oorwinning (of ‘n verlies) na die konsessiestandplek, draf die tuisveld en die gedreun van die balpark is ervarings wat nie maklik vergeet kan word nie. Hierdie goeie tye het ons egter nie verhoed om die volgende oggend wakker te word vir die Sondagskool nie, al laat ekstra beurte ons ook al by die park laat bly het. My ouer se weiering om toe te laat dat enigiets ons verhouding met Christus verbysteek, het gelei tot die implementering van God in die sportsoorte wat ek gespeel het. My pa en ek het altyd gesprekke gevoer oor wat nodig sou wees om die groot vertoning te maak. Sy raad was onwrikbaar in elke gesprek rakende sport; van klein liga tot hoërskool was dit dieselfde: God en harde werk. Alhoewel ek nie tegnies op pad is om die volgende Jackie Robinson te wees nie, vind ek hierdie advies steeds relevant vir my huidige situasie.

HOE ONS SPORTS VEREERD BESKOU

Ons het almal die neiging om tydelike dinge te verhef bo ewige sake. Sommige van ons plaas ons tyd en vertroue instinktief op ervarings wat ons vir ‘n beperkte tyd baat. Dit spruit uit die manier waarop ons die dinge in ons lewe prioritiseer en hoeveel waarde en klem daar op die dinge wat op daardie tydstip vir ons die belangrikste is, geplaas word.

Sport speel ‘n belangrike rol in die hedendaagse samelewing, aangesien dit die hele jaar deur vermaak bied, sodat ons gefassineer kan word wanneer ons wil. Sportgeleenthede word aan ons voorsien in baie winkels, soos sosiale media, televisie, koerante en as toeskouers van live geleenthede. Aangesien hierdie geleenthede maklik tot ons beskikking is, is ons geneig om ons voorreg om toegang tot hierdie geleenthede te hê, te misbruik. Namate sport ons tyd en aandag al hoe meer begryp, begin die areas in ons lewe wat die meeste aandag verdien, ‘n sekondêre rol speel. In wese kan sport ons afgode word.

Om sport as ‘n noodsaaklikheid te beskou, is die eerste stap om dit ‘n plek van krag te gee. Sport word die ervaring wat ons gebruik wanneer ons vermaak benodig. Daar is niks inherent verkeerd hiermee nie, tensy ons begin om sport te waardeer bo alles anders in ons lewens; op daardie oomblik moet ons weer nadink oor ons prioriteite. Wanneer ons verplig voel om na sport te kyk, ignoreer ons die gesin se verantwoordelikheid, geestelike dissiplines en gemeenskaplike verpligtinge. Hartseer en angs oor ‘n paar gemiste speletjies is ‘n teken dat ons sport as een van die noodsaaklikhede van die lewe geklassifiseer het, eerder as ‘n onbelangrike stokperdjie. Dan begin ons ons hoop op sport vestig en steun op hierdie vorm van ontspanning, wanneer dit ons nooit werklik kan bevredig nie. Wanneer ons hierdie voorreg misbruik en dit te veel gebruik, word sport ‘n afgod.

WAT IS AFGODSDIENS?

Afgodediens is die aanbidding van enigiets (behalwe God) wat u tyd, gedagtes, dade en hulpbronne gedurende ‘n lang tyd in beslag neem. Die Bybel beskryf mense wat afgodediens in Romeine pleeg. Die Skrif lui:

Want alhoewel hulle God geken het, het hulle Hom nie as God verheerlik en Hom nie gedank nie, maar hulle denke het nietig geword en hulle dwase harte is verduister. Alhoewel hulle beweer dat hulle wys is, het hulle dwase geword en die heerlikheid van die onsterflike God verruil vir beelde wat soos ‘n sterflike mens en voëls en diere en reptiele laat lyk. –Romeine 1: 21-23

Hierdie teks beskryf ‘n volk wat God geken het, maar van Hom afgewyk het, sy leringe geweier het en hul aardse begeertes begin aanbid het. Die Bybel beskryf afgodediens as die wegdraai van God en Hom vervang deur iets of iemand anders.

Op dieselfde manier kan ons sport op ‘n hoë voetstuk plaas. As atleet weet ek dat dit ‘n groot stryd is om sport op sy regte plek te hou, aangesien dit so ‘n belangrike deel van ons lewe is. Sport konstrueer prakties ons skedules en bestel ons roetines volgens die verpligting teenoor ons spanne. Vir sommige is sport ‘n lewensmiddel en ‘n belangrike bron van inkomste. Daarom is dit maklik om in hierdie lofposisie vir hul onderskeie sportsoorte te glip. Daar is vordering wat ons kan neem om te verseker dat ons verantwoordelik is om sport op hul regte plek te hou.

Wanneer ons die skepping aanbid in plaas van die skepper, plaas ons onsself vir teleurstelling. God het ons geseën met idees om dinge op hierdie aarde te skep vir ons genot. Hy het ons nie geseën met hierdie idees om misbruik en bo Hom te plaas nie.

HOE WEET ONS DAT ONS TE VEEL WAARDE IN SPORT PLAAS?

Die beste aanwyser wat wys of ons te veel waarde aan sport plaas, is ons optrede. Ons optrede sal ons hart weerspieël en die dinge wat ons die meeste waardeer. Wanneer ons onbewustelik begin om sport oor ons algemene verantwoordelikhede te plaas, is ons verkeerd. Ons moet sport nooit sulke gesag gee om deurgaans geplaas te word oor dinge wat lei tot holistiese vooruitgang in die lewe nie. Ons moet ook nie sport plaas oor die gemeenskap van mense in ons eie gemeenskap nie. Moet asseblief nie verkeerd verstaan ​​wat ek sê nie; ja, sport is ‘n taak vir sommige en net ‘n stokperdjie vir ander, maar atlete wat deur sport gebruik word, moet nie hul identiteit in hul sportsoort plaas nie, want dit sal ongelukkig eendag tot ‘n einde kom.

HOE MOET ONS SPORT KYK?

Alhoewel dit redelik maklik kan wees om sport te verafgod, is daar voorbeelde van mense wat sport en hul geestelike lewens effektief balanseer. Atlete soos Jeremy Towns en Demario Davis is openlik verheug oor die Here op die groot verhoog. Albei atlete is lede van die National Football League en loof God in die openbaar deur hul storms en na hul sukses.

Vir my sukkel ek net soveel as enige atleet as dit kom by die beklemtoning van my sport. Daar is verskeie stappe wat ek neem om te verseker dat my liefde vir sport nie my liefde vir Christus ontgroei nie. Een vers waarna ek kyk wanneer ek meet hoe ek na ander voorwerpe in my lewe kyk, is Eksodus 20: 3. Hierdie vers lui: “U mag geen ander gode voor my aangesig hê nie.” Hierdie vers is droog en droog as dit gaan oor hoe ons enigiets moet sien wat nie op Christus betrekking het nie; eenvoudig gestel, ons moet niks bo of voor God stel nie. Die groot punt wat hierdie vers vir ons illustreer, is dat enigiets, as u genoeg aandag daaraan gee, die potensiaal kan hê om ‘n afgod te wees. Dit maak nie saak hoe klein jy dink iets is nie, of dit nou ‘n sport, idee, beroep of selfs ‘n persoon is, dit kan ‘n afgod wees. Een van my gunsteling verse waaraan ek myself gereeld wil herinner, kom uit Kolossense:

Wat jy ook al doen, werk daaraan met jou hele hart as om vir die Here te werk, nie vir mensebesitters nie, want jy weet dat jy ‘n erfdeel van die Here as beloning sal ontvang. Dit is die Here Christus wat u dien. –Kolossense 3: 23-24

Hierdie verse help my om gefokus te bly op my uiteindelike ‘waarom’ en my algemene rede vir alles wat ek in die lewe doen. Hierdie vers vertel my dat elke aanraking wat ek kry en elke eer wat ek mag ontvang, vir Christus is. Hy kry elke greintjie glorie vir my prestasies. Ek besef bewustelik dat God die rede is waarom ek in die posisie is, en ek moet hard werk om hom deur my sport te verheerlik. Ek voel dat die plek waarin God my gesit het, hoofsaaklik tot sy glorie moet gebruik. Hy moet die prioriteit in alle aspekte van ons lewens wees. As ons die regte voornemens het ten opsigte van die dinge waaraan ons deelneem, hoef ons ons nie te bekommer oor die dinge wat die Koning van die Konings in ons lewe onttroon nie.